Répakrém leves, pirított mandulával

Forrón és hidegen

A krémlevesek egy csodák, ahogyan a tejszín, a fűszerek és a zöldségek harmóniát alkotnak egymással. A nagyszerűségük valószínűleg magában az egyszerűségükben rejlik. Selymesek, bársonyosak….

Hozzávalók: 1 kg répa, 2 dl főzőtejszín, 2 ek reszelt parmezán,1 kk őrölt gyömbér, 1 kk őrölt szerecsendió, 2 zöldségleves kocka, 1 maroknyi szeletelt mandula, 0,5 ek olíva olaj, 1 tk só, vágott petrezselyem, vágott snidling, reszelt füstölt sajt (utóbbi három ízlés szerint, levesbetétnek).

Ahogy készítsd: ( Kb. 2,5 literes fazék kell hozzá, ha jól tippelem). Szóval tényleg a világ egyik legzseniálisabb levese. Annyi dolgunk van vele, hogy megpucoljuk a répát, karikára vágjuk (ne túl nagyra). Beletesszük a fazékba, felengedjük vízzel, és beledobjuk a fűszereket, a leves kockát és meglepő módon a parmezánt. Amíg takaréklángon fő, kb. 15-20 perc, addig bőven van időnk arra,hogy a mandulát fél ek. olíva olajon arany barnára pirítsuk. Tegyük félre a mandulát amikor kész vagyunk vele. A pirított mandulának elég kb. 2-3 perc, mert különben megég, és fontos még, hogy egy fakanállal folyamatosan kavargassuk pirítás közben.

Ahogy említettem a répának, hogy megpuhuljon elég egy negyed óra (de azért nézzük meg). Amikor ez letelt húzzuk le a fazekat a tűzhelyről, és egy botturmix segítségével pürésítsük el a répát a levesben. Amikor ezzel megvagyunk, folyamatos kevergetés mellett öntsük bele a tejszínt és 2 percre tegyük vissza a tűzhelyre, hogy egyet-kettőt még rottyanjon. Ez az a pillanat, amikor a pirított mandulánknak is megmutathatjuk a répalevest, így bátran zuttyantsuk belé. 1-2 másodpercet adjunk nekik, hogy megismerkedjenek és kész is a leves.

Leves betétként, én szoktam bele tenni apróra vágott petrezselyem zöldet / snidlinget, és reszelek hozzá egy kis füstölt sajtot is. Mennyei lesz tőle,ahogy a sajt elolvad a krémes levesben.