-
Reggeli
-
Reggeli. Időhiány. Rohanás. Korán reggel. Emlékek. Anyus dörgedelmes szavai, amikor még otthon laktam, „Már megint nem ettél”! Mami gondoskodó szendvicsgyártása reggel 5-kor, amikor rohantam minden áldott nap a Békéscsabára induló vonathoz. Dédinél töltött kisiskoláskor, sós kifli, az igazi vaj és a verhetetlen párizsi, egy jó nagy bögre frissen fejt tejjel. Papa féle őrületes reggelik, sült szalonnával és tojásrántottával. Mosolygok. Csupa –csupa jó emlék, és ha becsukom a szemem annyira könnyedén vissza tudom idézni, a perceket, illatokat, ízeket és érzéseket, a gondoskodást. Köszönet érte.
Míg fiatalabb voltam, sokszor haragudtam és nem értettem, hogy minek jönnek folyamatosan a reggelivel. Most keltem fel, jobban mondva a szemem nyitva, de még alszok. Ugyan már, hagyjuk, annyi más dolog van, majd valahol bekapok valamit…rohanvást.
Aztán egyszer csak rájöttem mennyire igazuk van és fontossá vált külön életemben is a reggeli. Nem csak hétvégéken és ünnepnapokon amikor több időm van elkészíteni, hanem a rohanós hétköznapokon is. Nem nagy dolgokra gondolok most, hatalmas bőség tálakra, nyolc féle felvágottra, sajtokra. Csak arra az igen fontos 10 percre, amit magamra szánok, mielőtt kilépnék a kapun, bele a mindennapok rohanó, zajos világába.
A fenti gondolathoz kapcsolódva egy egyszerű reggeli receptjét szeretném most itt megosztani nektek, ami nem más, mint pirítós, kakukkfűves gombával és mozzarellával.
Amire szükséged lesz hozzá, egy személyre:
- 2 szelet teljes kiőrlésű, magos, rozskenyér
- 2 nagyobb fej gomba
- 1 csipetnyi kakukkfű
- 4 – 5 szelet mozzarella
- 1 ek olívaolaj
Ahogy készítsd:
A két szelet kenyeret rakjuk a kenyérpirítóba, és 3,5 percre állítva süssük át. Míg pirul, mossuk meg a gombát és vágjuk szeletekre, dobjuk bele a serpenyőbe, szórjunk rá egy kis kaukkfűvet és pirítsuk át két perc alatt. Mire meg van a kenyérpirító is csönget nekünk,hogy vegyük ki a kenyeret.
A pirítóst tegyük tányérra, tegyük rá a mozzarellát,majd halmozzuk rá a gombát, úgy, hogy egy kis olíva is folyjon a szeletekre. Megszórhatjuk még egy kis petrezselyemzölddel a látvány kedvéért.
(gomba helyett cukkinivel is nagyon finom, de arra ne használjunk kakukkfűvet)
Szép napotJ