-
Néhány jó tanács, pálya kezdő konyhatündéreknek
-
- Tésztát mindig bő vízben főzzünk! Alap tanács, hogy a vízbe mindig tegyünk olajat, mert akkor nem ragad össze a tésztánk. Amikor megfőtt mindig öblítsük le hideg vízzel. Én utána még vissza szoktam rakni a fazékba és egy kis olíván, gyorsan átforgatom.
- A legegyszerűbb piskótatészta, nagyim szerint és szerintem is, ha minden összetevőből ugyanannyit teszel bele. Pl: 6 tojás, 6 ek liszt, 6 ek cukor. Ehhez jöhet 1 csomag vaníliás cukor, kb. 1 tk sütőpor. Keverd össze és már kész is:) Oké meg is kell sütni:) kb. 30- 40 perc elég neki, takarék lángon.
- Ha sütőt használjuk, mindig melegítsük elő, mielőtt az ételt beleraknánk.
- 1 evőkanál liszt, cukor, stb. körülbelül 5 dkg. (ha nincs mérlegünk)
- Ha céklával dolgozunk húzzunk egy uzsis nylon zacsit a kezünkre, mert máskülönben elég sokáig lila maradhat.
- A citrom remekül lehozza az alapanyagok szennyeződéseit.
- A tejszínbe, ha teszel egy kis citrom vagy lime levet, sokkal keményebb lesz.
- Habarást a levesbe úgy tedd bele, hogy húzd le a tűzről a fazekat, folyamatos keverés mellett add hozzá, és nem lesz csomós a levesed, hanem szép krémes.
- De mi is az a habarás? tejszín+ liszt vagy tejföl+ liszt vagy natúr joghurt + liszt. Jól összekeverve. Kanállal könnyebben és szebben ki lehet keverni a habarást. Fontos, hogy a lisztet soha ne egyben zuttyancsuk a tejszínhez/tejfölhöz/joghurthoz. Levesekhez, szószokhoz, ragukhoz, főzelékekhez használunk habarást.
- Ha már itt tartunk…Mi is a rántás? Ez az amit a bablevesbe, néhányan a zöldség levesbe teszünk. És köménymagos formájában, ez az alapja a jó kis tojás levesnek. Szóval olaj (zsír)+liszt+őrölt pirospaprika. Amire oda kell figyelni, mert tűzön készítjük, hogy az olaj(zsír), ne legyen túl forró amikor a lisztet hozzá tesszük mert megég és csomós lesz. Folyamatos kevergetés mellett, ‘pirítsuk’ halvány barnára, és mikor már majdnem kész, akkor tegyük hozzá az őrölt pirospaprikát. Kb. 1-1.5 perc alatt meg van.
- A durum tészta durumbúza dara és víz felhasználásával, tojás hozzáadása nélkül készül. Nehezebben fő szét, tartja a formáját, és egészségesebb, mint a hagyományos – sok tojásos, normál lisztes – tészták
Folyt.köv…