Májas töltelék muffin

Vadászóknak

Élénken él az emlékemben az a vasárnapi, családi ebéd, amikor mami vagy anyus azt mondták, hogy töltött csirkecombot készítenek. Ilyenkor az öcsém és én is, sokszor megfordultunk a konyhában, sündörögtünk és a perceket visszaszámolva vártunk arra, hogy végre kész legyen. Imádom. Először mindig a tölteléket szedtem ki belőle, utána rájöttem, hogy az nem jó úgy, mert akkor nem marad a húshoz. Akkor megfordítottam a sorrendet, de úgy sem volt jó. A töltelék mindig elfogyott, a hús ott maradt. Mivel anyus látta a „kínlódást”, egy idő után dupla adag tölteléket csinált. A felét beletöltötte a csirkébe, a másik felét külön megsütötte nekünk. Így lett pont jó. Ha pedig másnapra is maradt töltelék, azt hidegen, szendvicsbe megkaptuk reggelire iskolába menet. A recept nálam már változott az elkészítéshez, de az élmény ugyanaz. Remek vasárnapi ebéd (csirke nélkül is), és tökéletes hétfői reggeli, már ha marad belőle.

Hozzávalók, 12 db nagy méretű muffin formához.

  • 2 db gyulai kenőmájas
  • 4 tojás
  • 3 – 4 szelet rozsos kenyér
  • 1 kis doboz tejföl
  • 30 dkg gomba
  • 2 – 3 darab újhagyma
  • 20 dkg patisszon (elhagyható)
  • só, ízlés szerint
  • 1 ek szárított bazsalikom
  • 2 ek szarvasgombás olívaolaj (elhagyható)
  • 2 ek hagyományos olívaolaj
  • kb. 1,5 dl hideg tej
  • zsemlemorzsa
  • vaj és liszt a muffin forma kikenéséhez

Ahogy készítsd:

Szükségünk lesz egy nagyobb tálra, mert ebbe rakjuk bele a hozzávalókat. Először mehet bele a kenőmájas, egy tojás, tejföl, ízlés szerint só (ne túl sok),  valamint a bazsalikom. Ezt villával jól dolgozzuk össze.

A gombát vágjuk apróra, olívaolajon dinszteljük meg és öntsük a májas krémhez. Ugyanezt csináljuk a karikára vágott újhagymával és a reszelt patisszonnal is. Főzzünk meg 3 tojást, majd ha kész, daraboljuk és halmozzuk rá a tálban várakozó májas – zöldséges csapathoz.

Közben teflon serpenyőben pirítsuk át a kenyérszeleteket, úgy, hogy barnulásukat segítsük elő egy kis szarvasgombás olíva olajjal. Majd áztassuk be a tejbe, nyomkodjuk ki és szétmorzsolva kezünkkel tegyük a töltelékhez. Az egész masszát fakanállal jól dolgozzuk össze. Az a lényeg, hogy olyan állagú legyen, hogyha a kezükbe vesszünk belőle egy darabot, akkor könnyedén tudjunk belőle gombócokat formálni, úgy, hogy ne ragadjon hozzánk. Amennyiben túl lágy zsemlemorzsát keverjünk hozzá, amíg elérjük a kellő állagot. Nekem kb. 3 evőkanálnyi kellett hozzá.

Kenjük ki a muffin formáinkat, majd a töltelékből formáljunk nagyobb gombócokat és ezt töltsük bele, úgy, hogy kitöltse a muffin sütőt teljesen. A tetejére szórhatunk reszelt patisszont, vagy sajtot,és addig süssük előmelegített sütőben, tartalék lángon, míg ez arany barnára pirul.

Melegen tálalhatjuk rizzsel, krumpli pürével, esetleg sült krumplival. Én azon a vasárnapon petrezselymes kölest készítettem hozzá. Hidegen, remek pirítóssal, vagy szendvicsbe pakolva egy kis salátával.

Amennyiben nincs időd vagy muffin formád, nyugodtan beleteheted az egészet egy tűzálló tálba és süsd ki úgy. Ha kész, darabold nagyobb kockákra.

Ha pedig maradt még a tálban, formálj belőle diónyi nagyságú gombócokat, forgasd át zsemlemorzsában, és egy kis olíván süsd át, úgy is isteni.