Kakukkfűves sült gombás, sonkás fusilli

Vadászóknak

Úgy készült, hogy megint elfelejtettem bevásárolni. Ilyenkor mély sóhajjal nyílik a mélyhűtő ajtaja és egy csöppnyi hümmögéssel kerül szemrevételezésre a tartalma. Zöldségekkel egészen jól állok, gondoltam, de most nem ehhez van kedvem. És akkor felcsillant a remény..egy negyed még húsvétról eltett sonka formájában…

Ami szükséges hozzá 2 -3 személyre: 30 dkg füstölt, főtt sonka, 5-6 vegyes csiperkegomba, 10 dkg kolbász, 4-5 szem durvára tört rózsabors, 2 gerezd fokhagyma, 2 újhagyma, 1 kk kakukkfű, 1 csipetnyi őrölt szerecsendió, ízlés szerint só, 1 kisebb evőkanál kacsazsír (mert az olíva is elfogyott), bő fél csomag fussili, durvára vágott petrezselyemzöldje.

Ahogy készítsd: Első lépés, tésztafőzés. Amíg ez tart, simán kész leszünk a többivel.  A következő, vágjuk apróra a sonkát, kolbászt, és újhagymát és kacsazsíron hagyjuk pirulni. Néha azért pillantsunk rá és forgassuk meg.  Szórjunk rá egy kis durvára tört rózsaborsot (mennyei az illata és az íze), szerecsendiót.

Amíg sercegve süldögél, felszeleteljük a gombát és a fokhagymát. Amikor a sonka szép piros már, szedjük ki egy tányérra a kolbászdarabkákkal együtt óvatosan, hogy a „zsír” amit kiengedett magából a serpenyőben maradjon. Ebbe dobjuk bele a gombát. Egy icipicit sózzuk meg, szórjuk rá a kakukkfűvet, a tört fokhagymát és pirítsuk át, hogy mindkét oldala szép barna legyen.

Amikor kész öntsük vissza hozzá a sült sonkánkat és kolbászunkat, hogy átvegyék egymás ízét. Kb. 2-3 percig süssük még őket együtt, gyakran forgatva, hogy ne égjen meg. Szűrjük le a tésztát és halmozzuk rá a feltétet. A végén megszórhatjuk durvára vágott petrezselyemzölddel.

A rózsabors kihagyható, elég jellegzetes íze van, nem mindenki kedveli. Én azért szeretem, mert isteni ízt ad a sülteknek.