Fűszerek

Blog

Életem egyik legmeghatározóbb élménye fűszerek tekintetében az isztambuli fűszerpiac. Az valami csoda, ahogy belépsz és először megérzed a fűszerek illatát. Csak az orrod után mész a szó legszorosabb értelmében, sodródva tömeggel…aztán egyszer csak feltárulnak a nagy anyag edények, a pultok, a hatalmas kupacokban sorakozó, színpompás fűszerek. A bőség zavara, a választás lehetetlen, és olyan sincs, hogy mindenből egy picit….

Rózsabors: illatozó, piros, valami isteni aromával. Grill húsokhoz, páchoz, húsleveshez (a hagyományos fekete bors helyett), mennyei. Elég jellegzetes íze van, nem mindenki kedveli, így először csak óvatosan.

Koriander: mind a mag, mind pedig a levél nagyszerű fűszer. A levelet, szószokba, húsos ételekhez szoktam használni, a magot pedig egészben zöldség levesekhez. A zöldborsó egyenesen imádja:)

Sáfrányos szeklice: kicsi, narancsszínű szálacskák, a sáfrány pótlására. Lényegesen olcsóbb, nagyon sokáig elég. Narancsos, sült borjúhoz isteni.

Fahéj: a fűszer, amit mindenki ismer, de sokan csak sütik, palacsinták ízesítésére használják. Jellegzetes illata van, őrölt és egész darabos változatban is kapható. Az őrölt változatát és elsősorban húsok ízesítéséhez használom. Mennyei..grilleknél, vagy hirtelen sütött húsoknál, pác lében. Kihozza a többi fűszer ízét és valami csoda illat terjeng tőle a lakásban. Elég intenzív és mértékkel használjuk.

Szerecsendió: őrölten és egészben is kapható. Én viszonylag sűrűn használom, kis mennyiségben, több fűszerrel keverve. Barna színű, egészben pedig még véletlenül se harapjunk rá:) Húsleves remek kiegészítője darab állapotában, őrölve pedig a csirke és a pulyka kifejezetten jól áll neki.

Bazsalikom: Annyi mindenhez jó, hogy nem is gondolnánk. Remek lehet levesekhez, salátákhoz, sült húsokhoz. Én leginkább májhoz, és apró húsgombócok készítéséhez használom. Fokhagymával zseniálisan kiegészítik egymást.

.

Folyt.köv..