Vegán fűszeres buci

Reggel, ébredés, kávé és bevillanó gondolat. Megint elfelejtettem bevásárolni tegnap este, ahogy jöttem haza a munkából. Vásárlás alatt, általában az alapélelmiszereket értem, mert minden ami „nem normális” az van itthon. Mindegy, vontam meg a vállam gondolatban, valamit gyorsan kitalálok reggelire. Kinyitottam a „kamrának” kinevezett konyhaszekrény rész ajtaját és reménykedve mustráltam a polcokat, magamban számolva a lehetőségeket, mi az amit fel tudok használni. Mosoly, meg is van. Így született meg a vegán fűszeres bucim.

Hozzávalók:

• 5 ek kukoricaliszt
  • 8 ek teljes kiőrlésű rozsliszt
  • 1 cs sütőpor
  • 1 tk só
  • 1 kk szódabikarbóna
  • 1 kk enyhe madras curry por
  • ½ kk durvára tört rózsabors
  • ½ kk őrölt kurkuma
  • 3 ek Vajahit tojáspótló por
  • 1 dl víz
  • 2 ek olívaolaj
  • 1 ek pirított lenmag.

A tojáspótló port keverd össze a vízzel, majd add hozzá az olívaolajat, úgy, hogy sima állagú legyen. Ezután jöhet a lisztes alap. A két féle lisztet és a fűszereket, valamint a sütőport és szódabikarbónát egy nagyobb tálban forgasd egybe. Amikor ez megvan, öntsd hozzá a tojáspótló port, és kézzel kezd el összegyúrni. Menet közben – a liszt minőségétől függően – még szükséges lehet egy kis víz hozzá adása, hogy egybe álljon a tészta. Nekem kb. még 4 evőkanálnyi kellett hozzá. Akkor lesz jó a bucink állaga, ha nem ragad a kezünkhöz és összeáll. Amikor boldogsággal és sikerélménnyel tekintünk az előttünk álló tésztára, hogy „ ó, mégiscsak sikerült” , kenjük be egy kis olívaolajjal, vágdossuk be a tetejét, és szórjuk meg a pirított lenmaggal. 15 percet pihentessük, majd előmelegített sütőben, kb. 40 perc alatt süssük meg. A végeredmény, saját készítésű, omlós, házi „kenyér”.