Tejfölös, füstölt sajtos, sült tarja

Vadászóknak

Disznóhúst igen ritkán eszek, de ez, az sült amit egyszerűen imádok. Hihetetlen könnyű elkészíteni, a végeredmény pedig egy omlós, szaftos hús lesz. Képzeld el, ahogyan a tejföl és a sajt „összeérik „ a husival sülés közben, minden részébe elsimulva. No és az illata…Köretként szerintem legjobban a krumplipüré illik hozzá, de rizzsel is tökéletes.

Hozzávalók (2-4 személyre)

• 4 szelet „jó vágású” tarja a kedvenc hentestől
  • 1 kis tejföl
  • Kb. 15 dkg reszelt füstölt sajt
  • 1 ömlesztett, kenhető natúr sajt
  • mustár
  • 1 tk enyhe curry
  • 2 ek olívaolaj
  • só, ízlés szerint (ha szükséges)
  • petrezselyemzöld

Mustárt, curryt, sót keverd össze egy tálban, majd kend be vele a hús mind két oldalát. (ha előző este megcsinálod, jobban összeérnek az ízek, de ha nincs rá idő,hogy várjunk vele, vagy csak egyszerűen elfelejtettük, akkor sincs gond). Ezután egy magasabb falú tepsibe tegyünk két kanál olívaolajat és fektessük bele a husinkat. Egy másik tálban keverjük el a tejfölt, ömlesztett sajtot, majd ha szép sima állagú, akkor egyenletes mennyiségben tegyük rá a tarjákra. Előmelegített sütőben, fólia alatt, takarék lángon süssük kb. 1- 1 ½ órát. Majd vegyük ki, nézzük meg, hogy elég puha-e (ilyenkor már omlania kell), és szórjuk rá a füstölt sajtot. Süssük még 20 -30 percet, míg a sajt elolvad a húson, és arany barna lesz a teteje. Tálaláskor szórjuk meg egy kis petrezselyemzölddel.

Mint említettem és krumplipürével szeretem a legjobban. Két jó tanács, ennek elkészítéséhez. Amikor főzzük a burgonyát, tegyünk a vízbe egy kevés őrölt szerecsendiót, kellemes ízt ad neki. Valamint – szerintem – a krumplipüré akkor a legfinomabb, ha vajjal keverjük ki, nem pedig margarinnal.

Jó étvágyat!