Spenótos, fokhagymás tészta

Gyűjtögetőknek

A spenótnak és nekem egészen új kapcsolatunk van egymással. Nagyon sokáig “harcoltunk” mire elfogadtuk egymást. A hagyományos módon készült főzeléket a mai napig nem eszem meg, de rá kellett jönnöm, hogy egy izgalmas kiegészítője lehet sok ételnek. Tésztával pedig egy igen könnyen elkészíthető és színes étel, a fokhagyma és a szerecsendió pedig csodát tesz vele.

Hozzávalók: 250 gr spagetti (vagy amivel szeretnéd, nekem ezzel jött be a legjobban), 0,5 kg fagyasztott spenót levelek, 2-3 gerezd fokhagyma, csipetnyi só, 1 tk szerecsendió, 2+1ek olíva olaj / kókusz zsír.

Ahogy készítsd: Egy jó nagy fazékban tegyünk fel vizet főni a tésztának. Szórjunk bele ízlés szerint sót, és öntsünk hozzá egy evőkanálnyi olajat (hogy ne ragadjon össze a tészta). A lobogó vízbe, dobjuk bele a tésztát és kb. 10-12 perc alatt főzzük meg. (A tészták főzési ideje eltérő, de ez mindig rajta van a csomagoláson. Én általában tojás nélküli, durum lisztből készült olasz tésztákat használok, nem drágábbak,mint a hagyományosan üzletekben kapható itthon készült tészták. Ami mellettük szól még, hogy valahogy sosem ragadnak össze…és mindig ‘aldante’). Amíg a tésztánk fő, bőven van időnk arra, hogy a spenótunkkal foglalatoskodjunk. Egy serpenyőbe melegítsük fel az olajat (ne forróra, mert el ég), és dobjuk bele a kiolvasztott spenót leveleket, egy csipetnyi sót. Forgassuk át jól, és amikor megfonnyadt akkor fűszerezzük a szerecsendióval és a tört fokhagymával. Adjunk neki még 2 percet, hogy sisteregjen kedvére a serpenyőnkben, forgassuk át, és amikor a fokhagyma illata betölti a levegőt vegyük le a tűzhelyről. Közben valószínűleg kész lett a tésztánk is. Szűrjük le, öblítsük le hideg vízzel és dobjuk vissza a fazékba, amiben megfőztük. Ha ezzel megvagyunk, öntsük rá a serpenyőben lévő spenótot és közepes lángon, határozott mozdulatokkal forgassuk össze. Ilyenkor már elég neki 1 perc, és már is kész van az illatozó tésztánk. (ha van otthon egy kis füstölt tofu legyünk bátrak, futassuk át egy kis oliván és szórjuk az elkészült ételt tetejére…mennyei lesz)