Pirított gríz, karamellizált almával

Ez tipikusan az a desszert, ami 10 perc alatt kész van, nincs megfizethetetlen összetevője, és ami kell bele az tuti van otthon.

Hozzávalók kb. 4 személyre

• kb. 15 dkg gríz
  • csipetnyi só
  • kb. 5 dl víz
  • 4 alma
  • 7 kanál barna cukor
  • 1 csipetnyi gyömbér
  • 1 kk reszelt citromhéj

Pirított gríz, a világ legegyszerűbb nasija. Teflon serpenyőbe öntsd bele a grízt, szórd meg egy csipetnyi sóval és folyamatos kevergetés mellett „süsd” arany barnára. Ezután öntsd bele a vizet és kevergesd tovább. Ugyanolyan állaga kell, hogy legyen mint egy sűrűbb tejbegríznek. Ha kész borítsd lapos tányérra, vagy olyan sík felületre (vágódeszka), amiről nem folyik le és tudsz belőle formákat kivágni. Az a lényeg, hogy kb. másfél – két ujjnyi legyen a vastagsága amikor kiöntöd. Simítsd el a tetejét, és egyenletesen szórj rá 3 kanál barna cukrot. Amikor meg van, tegyük félre és hagyjuk hűlni egy picit.

Karamellizált alma. Én személyenként egy, közepesen nagy almát szoktam használni. A golden tökéletes hozzá, amikor már besárgult a héjja. Elkészítése, pucoljuk meg az almákat és vágjuk kis kockákra. A serpenyőbe tegyünk, kb. fél evőkanál olívaolajat és erre szórjuk rá az almát, majd 4 kanál barna cukrot, gyömbért és a reszelt citromhéjat. Folyamatos kevergetés mellett, teljes lángon, fonnyasszuk meg az alma kockákat. Körülbelül 4-5 perc elég hozzá, addigra megolvad a cukor és rásimul az alma kockáinkra. Ha kész, vegyük le a tűzről.

Tálalás. A grízből vágjunk ki olyan formát amit szeretnénk, kockát, holdat, kereket, tegyük tányérra, és halmozzuk mellé személyenként, 2 kanál karamellizált almát.