Mentás vöröslencseleves

Forrón és hidegen

Ahogy a blogban is olvashattad imádom hideg őszi és téli napokon. Lágy, krémes és megbolondítva egy kis füstölt hússal, valami egészen különleges, mégis egybesimuló ízt ad. Próbáld ki, nem kell hozzá nagy bátorság. Ha kész, csak ülj le…kanalazd és enged, hogy  az illatok csodás árnyalatai és  leves melegsége átjárja tested minden porcikáját.

Hozzávalók:

• 1 bögre vöröslencse
  • 1 bögre rizs
  • 1 bögre bulgur
  • 1 csomag újhagyma karikára vágva
  • 2 db zöldség vagy húsleveskocka
  • durvára tört rózsabors
  • 1 ek enyhe curry
  • 5 dkg vaj
  • 1 kk szerecsendió
  • 1 kk őrölt kömény
  • 1 chili apróra vágva (ha nem szereted a csípőset elhagyható)
  • (húsevőknek kb. 20 dkg füstölt kolbász)
  • 1 bögre natúr joghurt
  • 1 csokor menta, apróra vágva

A vöröslencsét ellentétben a többi lencse fajtával nem kell előre beáztatni, és elég neki, kb. 20 perc, hogy kész legyen.

Akkor kezdjük is. Első lépésként a vajat olvaszd fel, és szórd bele a karikára vágott hagymát és a fűszereket, hogy egy kicsit megpiruljanak, majd ezután a mentát. Egy picit forgasd át a fűszeres vajban az egészet, és öntsd rá a lencsét, bulgurt és rizst. Pirítsd össze (kb. 2-3 perc elég), majd öntsd fel kb. 2-2,5 liter vízzel.

Ha teszel bele kolbászt, akkor azt ilyenkor rakd hozzá.

Ezután takarék lángon főzd addig míg a rizs és a többi „szemes” hozzávaló megpuhul. Elég lesz neki, maximum 30 perc. Ne lepődj meg rajta, ha a lencséd úgy tűnik majd szinte eltűnt a levesből.

Ha ez meg van, vedd le a tűzről és óvatosan keverd hozzá a joghurtot, amitől mesésen krémes lesz a levesünk. Rakd vissza a tűzre, kb. 3-5 percre, míg ismét felfő, és kész is van a csodás, ízletes, étek.