Gyömbéres répatorta

Répatorta. Egy “igazi” pasi, először furcsán néz, aztán szólásra nyitja a száját, gondolkozik, majd megkérdezi. – “Szívem nem lehetne inkább valami csokis? Tudod az aminek a tésztája is barna, sok krém van a közepén és a tetején is?” És a nő, ilyenkor félre hajtja a fejét, molyosog, és búgó hangon közli. “-Drágám, hidd el nem fogod megbánni. Csak egyszer…légyszi….légyszi”. (végszükség esetén bevethető mondat még: “Jövő héten csinálok csokisat, jó?”).  Nem bánta meg:)

Hozzávalók: 4 tojás, 1 bögre olívaolaj, 1 bögre barna cukor,1 bögre kukoricaliszt,1 bögre tönkölybúza liszt, 2 tk sütőpor, 2 tk szódabikarbóna, 1/2 tk só,2 tk őrölt fahéj,
2 tk őrölt gyömbér, 3-4 bögre (nagy lyukon) reszelt répa (kb 6 közepes darab), 1 bögre szeletelt pirított mandula. A krémhez: 300 g mascarpone “light”, 1 dl tejszín,
1 ek  barna cukor, 1 narancs leve és héjja reszelve

Ahogy készítsd: A lisztet, sütőport, szódabikarbónát, sót, fahéjat, gyömbért, pirított mandulát keverd össze egy tálban. A tojásokat és a cukrot egy másik edényben kavard simára. Majd a lisztes keveréket óvatosan, apránként öntsd hozzá és fakanállal keverd össze. Amikor ez meg van, tedd hozzá a reszelt répát és dolgozd simára:) Sütőpapírral bélelt kb. 24-26 cm-es tortaformába öntsd bele, és előmelegített sütőben (180 fokon), kb. 40 perc alatt süsd szép barnára.

​Amíg sül a tortánk, addig bőven arra időnk, hogy megcsináljuk a krémet és egy kicsit le is hűtsük, mielőtt majd beletöltjük a répás csodánkba. Akkor tehát a krém..A világ legegyszerűbb krémje, szerintem. Először a tejszínt verd keményre – tehetsz bele egy kis citrom / lime lét – hogy keményebb legyen a hab. Külön tálban dolgozd össze  a mascarponét, cukrot és a narancs levét. Majd a felvert tejszínt óvatosan forgasd bele a mascarponés krémbe. Amikor ez meg van, reszeld bele a narancs héját is, és fakanállal keverd össze. Kész is:) Tedd be a hűtőbe, hogy jól össze álljon. Annyi idő elég lesz neki míg a torta süldögél. És ha megsült a répás csodánk, egy kicsit hagyjuk hűlni majd vágjuk ketté (legyen teteje meg alja). Amikor már nem gőzölög, belekenhetjük a krémünk felét az alsó részbe. Ezután óvatosan helyezd rá a ‘tetejét’, majd erre kend fel a maradék mascarpone krémet.

Én még szórtam rá egy kis durvára darált kekszet, és friss menta levelet.