Csípős – savanyú leves

Forrón és hidegen

Amikor először találkoztam ezzel a levessel, akkor szerintem kiült az arcomra egyfajta érdeklődés. A barátaimon ugyanezt figyeltem meg, amikor közöltem velük, hogy csalamádé levest fognak enni. Szerencsére szeretnek annyira, hogy nem tettek megjegyzést és örök hála azért, hogy bár az első két kanál levest néha remegő kézzel kóstolták, de utána mindenki elkérte a receptet. (ahogyan én is az unokatesómtól, anno)

Hozzávalók: 0,5 kg csípős csalamádé, 5-6 db közepes gomba, 2 új hagyma, 1 cs. pulykamell sonka, 20 dkg csirkemell, 2 zöldség vagy húsleves kocka, csipetnyi só (ha muszáj), 1 tk őrölt gyömbér, 1 kk őrölt szerecsendió, fél csomag kínai üvegtészta, 1 tk egész koriander, 2 ek olíva olaj. (1 konzerv bambusz, de kihagyható).

Ahogy készítsd: a sonkát és a csirkemellet vékony csíkokra vágjuk és félre tesszük. Az új hagymát vagy póréhagymát felkarikázzuk és egy kicsit megfuttatjuk olíva olajon. A gombát szeletekre vágjuk és egy laza nőies mozdulattal hozzá dobjuk a hagymához. A fűszereket én itt szoktam hozzá adni, hogy egy picit megpiruljanak és intenzívebb legyen az ízük. Ezután az illatozó alapunkhoz hozzá adjuk a húsokat és addig forgatjuk, míg a csirkemell fehér bevonatot kap. Amikor ezzel megvagyunk, egy az egyben a levével együtt a csalamádét hozzá öntjük a húsos, gombás, hagymás fűszeres alaphoz. Kétszer – háromszor fakanállal óvatosan átforgatjuk, majd felöntjük vízzel az egészet és takarékra vesszük a tűzhelyet. Beledobjuk a leves kockát és a levest kb. 30 perc alatt készre főzzük. Amikor már isteni fűszeres illatok lepik el a konyhát, elég akkor az üvegtésztát beletenni a levesbe. Hagyjuk, hogy egyet-kettőt gyöngyözzön és már kész is a csalamádé leves. (én elég csípősen szeretem, ezért még az elején egy csipetnyi chili paprikát szoktam bele tenni, de ezzel csak óvatosan)