Csicseriborsó krém

Gyűjtögetőknek

Hozzávalók: 1 bögre csicseriborsó, 1 tk só, 1 bögre főző tejszín + tejföl vegyesen, 0,5 bögre vágott petrezselyem, 1kk szerecsendió, 2 ev olíva olaj, 1 paprika, 1 paradicsom, 2-3 gerezd fokhagyma, 1 zöldségleves kocka (lehet húsleves is).

Ahogy készítsd: A csicseriborsóval az a helyzet, hogy elég kemény ’jószág’. Ha teheted főzés előtt áztasd be egy fél napra / éjszakára, jót fog neki tenni.

​A megmosott csicseriborsót, egy nagyobb fazékban, bő vízzel, sóval, szerecsendióval és a leveskockával puhára főzzük. Ez el fog tartani 1-2 órát, tehát közben nyugodtan csinálhatsz bármi mást.

Amíg fő a borsó előkészíthetjük a többi hozzá valót is. Én turmixgépben össze szoktam darálni a paradicsomot, paprikát, fokhagymát és petrezselymet mert így lényegesen egyszerűbb kezelni utána a krémet. Sokkal lágyabb lesz, és kenhetőbb. Amikor kész vannak a zöldségek akkor beleöntöm a tejszínt és egy kanál olíva olajat teszek hozzá, és kb. még 20 másodperce bekapcsolom a turmixot.

Amikor a csicseriborsó megfőtt, leszűröm, lecsepegtetem és kb. 5-6 evőkanalanként hozzá dobom a turmixban lévő zöldséghez, és minden alkalommal 2 percig turmixolom. Ha már a fele kész, akkor adom hozzá a tejfölt és a maradék olíva olajat. Utána folytatom a főtt csicseriborsó adagolását. Pár kanál, turmix, megint pár kanál, turmix, így folytatva, míg a végére érek a borsónak.

Az eredmény, egy gyönyörű színű és kenhető krém lesz. Ami akkor jó, ha ráragad a késre, tehát semmi esetre se folyjék. A turmixolás után 1-2 órára tegyük be hűtőbe, hogy az ízek jól összeérjenek, és kenhető pástétommá váljon.

Megjegyzés: egyben a turmixba soha ne töltsd bele a megfőtt csicseriborsót, mert tömör állapota miatt a gépnek bőven dolgoznia kell vele. Valamint ha apránként adagolod, akkor lesz lágy és egyenletes állagú.