Almás, szójapelyhes keksz

Ronda, de határozottan finom – Almás, szójapelyhes keksz

Tegnap este óta kínlódtam, hogy ennék valami nasit. Akkor sikeresen elhessegettem a gondolatot a fejemből, mert attól tartottam megint úgy járok, mint pár hete a 20.30-as császármorzsával. A bibi az, hogy a nasi gondolatnyi csírája olyan mélyen gyökeret vert az agyamban, hogy reggel nem tudtam már nemet mondani. Körbenéztem a konyhában, hogy na jó, de akkor mit is?

A polcról, a vöröslencse mögül kikandikált a hetekkel ezelőtt vett, és azóta csatos üvegbe zárt szójapehely. Fél vigyor, oké ez jó lesz zabpehely helyett. Majd oldalra nézve megpillantottam a már jól megsárgult golden almákat. –-„ÓÓÓ!!” – , süti sütő belső énem vidáman kiáltott fel – ’Almás keksz’. Miért szeretem? Mert könnyű elkészíteni, ropogós és mellette omlós is, és mert zseniális reggelire, tízóraira vagy uzsira.

Hozzávalók (kb. 24 darabhoz)

• 1 bögre teljes kiőrlésű rozsliszt
  • 1 bögre durvára őrölt szójapehely (turmixgépben 5 másodperc alatt)
  • ½ ek őrölt citromhéj
  • 1 ek fahéj
  • 1 kk őrölt gyömbér
  • 1 kk szerecsendió
  • ½ csomag sütőpor
  • 4 közepes (már sárga) golden alma
  • kb. 2 dl olívaolaj
  • 4 ek barna cukor
  • 1 tojás

A lisztet, szóját, citromhéjat, fahéjat gyömbért, szerecsendiót, sütőport egy nagyobb tálban keverd össze. Az almákat pucold meg, vágd apró kockára és a turmix gépben maximálisan fokozaton daráld, kb. 10 másodpercig. Lesznek kisebb és nagyobb darabok, úgy lesz jó. Lényeg, pépet ne csinálj belőle. Öntsd a lisztes keverékbe és forgasd össze vele.

Egy kisebb tálban, keverd simára a tojást, cukrot és az olívaolajat. Akkor jó, amikor a cukor nem szemcsés benne, és lágy, krémes állagú. Ha kész, tedd hozzá a lisztes keverékhez, és egy fakanállal jól dolgozd össze.

Egy tepsibe rakj zsírpapírt. Erre evőkanál segítségével tegyél kisebb kupacokat a masszából és nyomogasd szét, olyan kisujjnyi vastagságúra. Nekem 12 db fér el egy hagyományos tepsiben.

Előmelegített sütőben, süsd kb. 20 percig. Amikor szép aranybarna lesz a teteje akkor ki is veheted. Egy picit hagyd hűlni – ekkor még keményedik – és aztán jóízűen fogyassz belőle..mondjuk egy pohár friss tejjel.